De zirkonium kroon

Een zirkonium tandheelkundige CAD/CAM-kroon is een tandheelkundige kroon gemaakt van zirkoniumoxide, een witte keramiek die zeer sterk en duurzaam is. CAD/CAM staat voor Computer-Aided Design/Computer-Aided Manufacturing, wat betekent dat de kroon wordt ontworpen met behulp van software en vervolgens wordt gefreesd uit een blok zirkoniumoxide.
Een zirkonium CAD/CAM-kroon heeft een aantal voordelen ten opzichte van traditionele kronen. Ten eerste is zirkoniumoxide biocompatibel, wat betekent dat het weefselvriendelijk is en minder kans heeft op allergische reacties. Ten tweede is zirkoniumoxide zeer sterk en duurzaam, waardoor de kroon minder snel zal breken of barsten. Dit maakt de kroon geschikt voor zowel voor- als achterste elementen. Ten derde is zirkoniumoxide wit van kleur en heeft het een esthetisch uiterlijk dat lijkt op natuurlijk tandglazuur.
Een zirkonium CAD/CAM-kroon wordt op dezelfde manier geplaatst als traditionele kronen. Na het verwijderen van het beschadigde of verzwakte deel van de tand, wordt er een digitale digitale scan van het element gemaakt en ontwerpt  het laboratorium de kroon met behulp van CAD-software. Vervolgens wordt de kroon gefreesd uit een blok zirkoniumoxide met behulp van CAM-technologie. Na het polijsten van de kroon wordt deze geplaatst en vastgezet met cement.
Zirkonium CAD/CAM-kronen zijn een populaire keuze voor tandheelkundige restauratie vanwege hun sterkte, duurzaamheid en esthetische uitstraling.